Falconry Experience Day

 

Roofvogel workshop Falconry Experience Day (7½ uur)

Een roofvogel workshop waarbij we ingaan op de traditionele valkerij en de moderne valkerij.
Bent u meer van de eeuwenoude traditie van het edel ambacht der valkerij zoals we nu nog steeds hanteren of meer van de valkerij zoals deze is geëvolutioneerd en in onze moderne maatschappij zo’n natuurlijke plaats heeft.

PICT2401

Lente valkerij ervaring…….. Op historische prenten en schilderijen zien we bij de maanden maart, april en mei geen werk op het land afgebeeld. Hoofdzakelijk tonen schilders daar adellijk vermaak zoals de jacht met valken. Waarschijnlijk hangt dat samen met de opdrachtgevers die de kunst kochten: de hogere stand en met name de edellieden. Voor hen waren maart, april en mei de maanden voor vermaak en plezier.

Opvallend is ook de aanwezigheid van vrouwen op de afbeeldingen van deze maanden. Bloemen en kennismakingsrituelen gingen goed samen met het voorjaar. De maanden maart, april en mei bleven deze uitzonderlijke uitingen houden tot ver in de zeventiende eeuw. Wellicht speelt de symbolische betekenis van de valkenjacht als `vrouwenjacht’ een rol. Mei staat dan symbool als de maand van de liefde.

PICT0042

Kom oog in oog met roofvogels. Tijdens onze roofvogel workshop kunt u kennismaken met alle facetten van de valkerij. Hoe bouwt u contact op met de vogels, hoe verzorgt en traint u deze roofdieren?

De valkerij is meer dan een sportieve hobby; het is een levensstijl. Onze valkenier workshop stelt kandidaten in de gelegenheid om voor zichzelf te bepalen of ze beschikken over voldoende enthousiasme, betrokkenheid en motivatie om valkenier te worden.
Uiteraard is deelnemen ook waardevol als u enkel eens het edel ambacht aan den lijve zelf wilt ervaren zonder er later iets mee te willen doen.

Huif-&-Loer

Deze workshop is de “oervorm” van alle roofvogel workshops in Nederland en België zoals die nu worden georganiseerd. In 2003 zijn we hiermee gestart.

Programma 7½ uur
(10:00 – 17:30)

– Ontvangst met koffie en vlaai:
– Theorie – geschiedenis, soorten roofvogels, materiaal en techniek
– Lunch (Mediterraan) dieetwensen, laat ons het weten
– Voorstellen roofvogels, loer draaien, valkeniersknoop leggen
– Roofvogel afdragen: deelnemers krijgen roofvogels op de hand
– Roofvogels vliegen: deelnemers gaan met roofvogels vliegen
 Vliegdemonstratie valk op de loer en/of heel erg grote roofvogel
– Eindigen met een ‘napraat’ borrel

Voor de lunch behandelen we de theorie van de valkerij om u voor te bereiden op het praktijkgedeelte. Een tijdreis waarbij we de materialen en technieken behandelen zoals valkeniers dat al eeuwen toepassen. Het oude ambacht wordt van meester op gezel overgedragen.
U krijgt uitleg over roofvogels, gebruik in de valkerij, hoge en lage vlucht. We behandelen tuigage, huisvesting, verzorging, voeding en veiligheid voor mens en dier.

De training, huisvesting en jachtmethode van de valkerij is al eeuwen nagenoeg gelijk. Bellen, schoenen, werpriemen en ander tuigage zoals de valkeniers uit de middeleeuwen al kenden worden ook in onze tijd nog steeds gebruikt.

Na de lunch beginnen we met de praktijk in de open lucht.

U komt oog in oog met de roofvogels en uilen. U krijgt ze op de hand om er vervolgens ook zelf vrij mee te gaan vliegen.

Locatie, datum & prijs

Een edel ambacht, zoals de valkerij, verlangt een stijlvolle presentatie. We heten u daarom graag welkom bij:

Kapelhuis Thorn
Kapel 2
6017 RB Thorn
(tussen Weert & Roermond nabij de A2 ) .

2021
zaterdag        8 mei                 Kapelhuis Thorn  Afgelast Covid-19
zaterdag        3 juli                   Kapelhuis Thorn   VOL
zaterdag      21 augustus  Kapelhuis Thorn   VOL

€ 150 p/p deelnemer all-in (bij uw boeking mailen wij u een mooie kadobon)

€ 75 p/p  partner die niet met de vogels aan de gang wil gaan maar wel de gehele dag bij de theorie, praktijk en eten/drinken aanwezig wil zijn

€ 25 p/p  kijker na de lunch voor het praktijk onderdeel

Valkeniershandschoen-workshop

Valkeniershandschoen

De deelnemers mogen de lederen valkeniershandschoen die ze hebben gebruikt tijdens de roofvogel workshop mee naar huis nemen als aandenken.

 

 

Kijkers

Wilt u kijkers (vanaf 10 jaar) meenemen dan is dat mogelijk tegen betaling van € 25 per kijker. De kijkers (maximaal 2 per deelnemer) zijn dan welkom vanaf 13:15 uur na de lunch van de deelnemers om het praktijk onderdeel te volgen en foto’s te maken.

P2130020

Hoe kan ik mij aanmelden?

  • Datum waarop u wilt deelnemen
  • adresgegevens voor de factuur
  • mobielnummer voor noodgevallen
  • aantal deelnemers
  • aantal kijkers á € 25 p/p hoeft u nu niet aan ons door te geven.
    Dat horen we graag ’s ochtends op de dag zelf voor aanvang van de workshop.

Klik op: Aanmelden

U ontvangt dan een bevestiging per email met de factuur. Heeft u een kadobon, laat ons dat weten. U krijgt dan geen factuur.

Heeft u vragen bel dan met Rob van Dipten: 0651 999 251

Algemene informatie

Romantisch weekend; B&B bij Kapelhuis in Thorn, Bèd & Bótram Bie Ós in Thorn of De Hoge Peel